15. Sex förklaringar till varför mellanrubriker är väldigt viktiga

Det är endast läsarens intresse som avgör hur långt han/hon läser. Det första intrycket är avgörande för att fånga intresset. Mellanrubrikerna har en väldigt viktig funktion i den här processen.

  1. För den som kollar igenom en text är mellanrubrikerna avgörande. Hjärnan börjar läsa hela eller delar av rubriken och ingressen. Om de verkar lovande studsar ögonen vidare – och då kan mellanrubrikerna avgöra om ­läsaren fortsätter att läsa eller inte.
  1. GoogleDen som googlar använder mellanrubrikerna för att se om det är rätt text; om den innehåller det han/hon letar efter. De som kommer via en sökmotor börjar oftast med att kolla rubrik, ingress och mellisar. Lägg ner tid på dem.
  1. För den som är intresserad av texten har mellanrubrikerna liten betydelse. Studier med ögonkamera visat att blicken sveper förbi mellisen och går direkt på texten under den. Läsarna är redan fångade av ämnet.
  1. För den som håller på att tappa intresset för texten kan mellanrubriken vara avgörande. Genom en bra mellanrubrik kan du hålla kvar läsaren i texten ett tag till.
  1. En text på nätet ska innehålla fler mellanrubriker, jämfört med om samma text publiceras på papper.
  1. Är mellanrubrikerna lockande? Attraherar de läsaren? Svarar de på hans/hennes frågor?

Hjärnan dras också till punktlistor 🙂

34 punkter som gör dig till en bättre textförfattare

Min bok Bäst i text Läseboken/Skrivboken avslutas med 34 punkter som gör dig till en bättre textförfattare. Mellanrubriker är en av dem.

Jag föreläser om hur vi skriver texter som utgår från hur hjärnan läser. Jag har tider kvar innan julhelgen. Hör av dig.

Hälsningar
Tomas Dalström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.