Media & nyheter

”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den” släpps.

Efter månader av arbete är jag klar med boken. 240 sidor och mycket positiv feedback från dem som läst den.

2016-04-06

Tomas Dalström och Alexander Bard på Vasateatern

Affisch föreläsningFöreläsning: Att skriva på hjärnans villkor.  #Story2016. En heldag på Vasateatern, Stockholm.  Arrangör: Företagsuniversitetet.
2016-10-14

Biblioteksmässan – Lärarnas Riksförbund

Föreläsningar:  Hjärnkoll: Därför presterar elever som multitaskar sämre. Forskares förklaringar, konkreta råd och tips.

Om vad som händer i hjärnan när du läser, skriver, lär dig och är kreativ. Och varför resultatet blir sämre när du multitaskar eller blir störd. Men också vad du kan göra för att din – eller elevens – hjärna ska fungera bättre.


Tomas Dalström deltar i Sveriges intressantaste språkprojekt

Tomas deltar som konsult med specialistkompetens, i det treåriga projektet ”Begriplig text och information för alla”. Målet är att förbättra tillgången till begriplig och tillgänglig samhällsinformation för alla i Sverige och speciellt dem med olika typer av funktionshinder.

Forskare från flera universitet, konsulter med specialistkompetens och myndigheter kommer att ingå i gruppen, tillsammans med fyra organisationer för personer med funktionsnedsättningar.
2016-06-16

/Skolporten/
Tomas Dalström: Eleverna ska inte ha mobiler på lektionerna

IT – Michael Ländin skriver att det är självklart att ”ungarna ska ha mobiler i skolan”. Forskning visar att han tänker fel. Vi måste givetvis utgå från hur hjärnan fungerar. Mobiler ska enbart användas i skolarbetet – annars ska de parkeras.

Skolporten länkar till DN-artikeln nedan. 2016-02-19. Läs artikeln.

/DN.SE/
Eleverna ska inte ha mobiler på lektionerna

Michael Ländin skriver att det är självklart att ”ungarna ska ha mobiler i skolan”. Forskning visar att han tänker fel. Vi måste givetvis utgå från hur hjärnan fungerar. Mobiler ska enbart användas i skolarbetet – annars ska de parkeras.

DN/Åsikt 2016-02-09. Du kan läsa hela artikeln här

/Resumé/

Du behöver ord som ekar in i hjärteroten

Människan längtar efter berättelser som känns in ihjärteroten. Resten skiter hon i. Orden är förmodligen mer inträngande verktyg än någonsin – förutsatt att de föder bilder hos mottagaren. Som bara en berörande berättelse gör.

…Forskning* visar att texter som bara innehåller det väsentligaste, ofta är svårare att minnas. Jäpp, du läste rätt. Där finns nämligen inget för dina minneskrokar att haka i. Långtidsminnet behöver något att hänga upp sig på…

*) ”Bäst i text”, av Tomas Dalström beskriver hur människor läser och vilken typ av texter som har störst möjlighet att nå igenom. Läs mer

Björn Rietz, copywriter, creative director, Rietz Works AB
#43-44, 24 oktober 2015

Biblioteksbladet

Därför är tystnaden hjärnans bästa vän

Debatten är intensiv. Ska det vara tyst på biblioteken eller inte? Varför? Och var? Frågan är vilka aktiviter som behöver tysta rum – och vem är det som avgör det? Svaret är vår hjärna, enligt författaren Tomas Dalström som skrivit en bok om hur läsförmågan påverkas av störande miljöer. Det här är hans syn på diskussionen om ”stökiga” bibliotek.
Läs mer Biblioteksbladet nr 6-7_s26-28. Pdf-fil.
nr 6-7, 15 augusti 2015

Skolfamiljen

Då funkar hjärnan bäst

Augusti, nr 4, 2015

Hem och Skola, Finland

Recension: Att lära sig tar tid

I boken Bäst i text får läsaren mycket att tugga på när det gäller samhällets nymodiga manicker och metoder som berör läsning och skrivning.För de pedagoger som på något sätt sysslar med skolutveckling, där datorer och läsplattor kommit in som nya hjälpmedel, borde speciellt kapitlet om digital läsning vara grundkunskap innan man rusar vidare. Även föräldrar har behållning av texten.Boken är på alla sätt konkret och informativ. Den inbjuder också till fortsatta diskussioner med alla berörda inom området. Läs mer
nr 1, 2015.

Studenttidningen Røst, Norge

Stans opp og reflekter over hvilke type oppmerksomhet du er i.
Se til at du ikke havner i alarmsentralen

Tomas Dalström, foreleser og forfatter av en rekke bøker, jobber med akkurat dette; hvordan ta i bruk hjernen på en effektiv måte.

– Det finnes tre ulike typer av oppmerksomhet: Oksen Ferdinan, Carolina Klüft og Alarmsentralen, forteller Dalström.

Dalström forklarer at en av disse dominerer hvert våkene sekund, og gir helt ulike forutsetninger for å løse problemstillinger.
21 oktober 2014 Läs mer här

Specialpedagogisk tidskrift -recension

”Detta är en annorlunda bok på flera sätt; den läses från två håll, den tar död på en del gamla sanningar… Den kan användas som en handledning till lärare, som ska skriva egna texter till sina elever. Den kan också användas för äldre elever, som själva ska producera texter på nätet. Dessutom kan den vara till nytta för de lärare som ska vidarebefordra råd till äldre elever som ska skriva uppsatser på nätet eller förmedla sig i multimedia.

Kapitlet Digital läsning, om hur man läser på surfplatta, läsplatta och smartphone, är intressant vad gäller läsförståelse.

Författaren har haft en del kontakter med namnkunniga personer inom pedagogik och hjärnforskning.

Skrivboken avslutas med kapitlet ”Knäck skrivkoden – skriv som läsarna läser”; en sammanfattning som innehåller 34 steg till bättre texter.

En annorlunda bok – läs den på ditt eget sätt!”

 3-2014.

Content Central

Jag är med på listan över Sveriges 100 mest efterfrågade frilansjournalister, ämnesexperter och bloggare.

Listan har sammanställts av Content Central Sept 2014.

Dyslexiförbundet FMLS

”Vill du skriva bättre och snabbare, vill du veta varför människan skriver eller vill du helt enkelt veta allt om hur det går till att läsa?

Tomas Dalströms bok är lätt att läsa och ger uttömmande svar på alla dina frågor om skrivning och läsning.”
Tidningen Läs & Skriv, 23 september Läs mer.

 studenttorget.no

Hemmeligheten bak effektiv memorering

Du vil huske mye mer av pensum hvis du er bevisst på hvordan hjernen din jobber når du leser. Les ekspertens tips for effektiv pugging.
16 september 2014. Läs mer här.

P4 Sveriges Radio

Vad är det som avgör vad vi läser och tittar på?

P4 Sörmland. P4 Morgon, 15 september 2014.

P4 Sveriges Radio

Så blir du fokuserad efter semestern

P4 Blekinge. P4 Morgon, 1 september 2014.

P4 Sveriges Radio

Hjärnan gillar att vara i Tjuren Ferdinand-läge

P4 Östergötland. P4 Morgon, 26 augusti 2014. Du kan lyssna här.

P4 Sveriges Radio

Därför är det jobbigt för hjärnan att börja arbeta efter semestern

P4 Örebro. P4 Morgon, 7 augusti 2014.

Datorn i utbildningen

Lästips Bäst i text – Läseboken/Skrivboken, Tomas Dalström (2013), Meetings International Publishing

Tomas Dalström, med lång erfarenhet som journalist och copywriter,har fördjupat sig i skrivandet och läsandet och forskning kring hur vi kommunicerar på hjärnans villkor.

I boken tar han upp olika teorier och ger konkreta råd för alla som skriver och funderar kring skrivande, språk och hjärnan.
#4, juni 2014, sid 27.

PING

Aktuella böcker Utvalt av: Anders Regnell, chefredaktör

Bäst i text, Tomas Dalström

Bäst i text är två böcker i en – skrivbok och läsebok. I den här omarbetade nya upplagan av boken får du reda på hur läs- och skrivprocessen går till ur hjärnans perspektiv.

Ett av bokens huvudbudskap är att alla texter som produceras ska utföra ett arbete. Alla texter som används, såväl internt som externt, kommer därför att generera intäkter eller skapa kostnader. Därför är produktion av texter viktigare än någonsin. Boken bygger på internationell och nationell forskning.
#3 2014, 140429, sid 63

Nettavisen, Norge

Kunsten å memorere det du leser.
Les ekspertens tips for effektiv pugging.

2014-04-01 Läs mer

Personal & ledarskap

Boknytt: Smart  telefon gör oss dumma

# 3 – 26 mars 2014. sid 46-47 Läs mer

P3 Sveriges Radio

50 000 tankar varje dag – hur får vi ordning?

Morronpasset den 11 februari 2014.  Du kan lyssna här.

Bibliotekstjänst – recension

”…Dalströms syfte är att öka kunskapen om läs- och skrivprocessen med utgångspunkt i forskning om hjärnan. Fokus när det gäller omarbetning av boken ligger på den elektroniska utvecklingen, med t.ex. surfplattor, e-böcker, smartphones med mera, som skett sedan förra upplagan gavs ut.

Materialet bygger också på det som Dalström talar om på sina seminarier och utbildningar. Boken är initierad och intressant – läsvärd för en bred målgrupp som t.ex. studerande, pedagoger, professionella läsare och skribenter och överhuvudtaget alla som är nyfikna på att förkovra sig inom området.

2014-02-06, BTJ-häfte 6, 2014. Läs hela här

Aftonbladet

”En gång i veckan är jag i Karibien”

Trött efter ledigheten?
Bra – då är du utvilad

Läs artikeln r. 2014-01-14

Fungerande medier

Läsvärda böcker om språket. 

”Ju mer man tränger in i vad läsning är och hur det fungerar, desto mer övertygad blir man om detta. Varför är det då så? Jo, svaret finns i Tomas Dalströms bok Bäst i text Skrivboken/Läseboken, som handlar om hur det går till.

Under årens lopp har jag läst mycket litteratur om hur detta mysterium fungerar och när jag tyckt mig ha kollen, så visar sig svaret ändå vara en förenkling. Vi har helt enkelt svårt att förklara det för att det är så komplext. Till slut upprepar den ena boken oftast vad den andra sagt. Eller så behandlar det någon mindre del av ämnet. Men det finns undantag…

Det fascinerande med den är att han själv är skribent, att han arbetar med språket och har stor kunskap om hur hjärnan fungerar. Han kopplar alltså hantverket till våra kognitiva förmågor på ett mycket kreativt sätt, så att man får nya infallsvinklar på hur det komplexa läsandet går till.

Tomas Dalström har också kunskap om olika lässvårigheter som han allt som oftast flikar in i resonemanget. Därmed förklarar han skillnaderna i våra förmågor på ett klargörande sätt utifrån språket som ett verktyg vi använder för att göra oss förstådda.”
Torbjörn Lundgren, sakkunnig i Lättlästutredningen 2013 och ordförande i Dyslexifonden. Läs hela texten här

Passion för business

Kvinnors texter bedöms som sämre! Av både män och kvinnor

Läs artikeln här. 2013-11-15

Boken uppkopplad eller avkopplad

”Eller som Tomas Dalström skriver i sin underhållande och lärdomsrika bok Bäst i text: ”För dem som skriver och inte vill uppnå flow, finns det två effektiva och receptfria kurer: kontorslandskap och multitasking”.
Micke Darmell, november 2013.

Metro

”Skaffa (h)järnkoll på ditt läsande”.

2013-10-28 Även på allastudier.se. Läs artikeln här

Chef

”Att skriva är bland det mest kognitivt krävande vi utför”

2013-10-11. Läs artikeln här.

Meetings International

Skrivandet växer fram i en explosion av ord

Artikel. No 57/september 2013. Läs artikeln här

Sveriges kommunikatörer

Boktips! Bok om att skriva och läsa för att förstå

sverigeskommunikatorer.se. 2013-08-19.

Dagens Industri

”Fördomar styr läsningen
Språkexpert: texter skrivna av kvinnor upplevs som rörigare”

2013-07-10.

Dagens Media

”Sitter din copy i landskap – då betalar du för mycket”

2013-06-29.

Boken Bäst i text Läseboken/Skrivboken släpps

En ny och omarbetad upplaga börjar säljas.
2013-05-13