7. Multitasking del 2: Någonting har hänt

1. Jag frågade en kille på ett stort företags kundtjänst hur ofta hans kollegor kollade på på sina privata mobiler under en timma. ”Tio gånger i timmen”, svarade han efter att ha tänkt efter en stund. ”Om de inte träffat en kille eller tjej förstås. Då blir det oftare”.

Var sjätte minut alltså – för den som inte är kär.

Har du egna exempel? Skriv gärna några rader på min blogg.

2. På en föreläsning nyligen berättar en lärare att en kollega bad alla elever att lägga upp sina  mobiler och så räknade hur de många gånger var och en blev störd under en lektion.

SamsungDen som ”vann” fick 22 pushar.

Eller förlorade. Med tanke på att elevens hjärna inte uppfattar vad läraren säger – arbetsminnet kan bara göra en sak i taget och att det tar tid att komma tillbaka mentalt till den ursprungliga uppgiften – så är eleven inte närvarande många minuter, under lektionen. Om han/hon svarar så blir resultatet ännu sämre.

3. En rutinerad datakonsult berättar att hans unga kollegor ofta kollar på mobilen när de arbetar ute hos kunder.

Arbetsgivare i Sverige och EU är bekymrade över att det är svårare att hitta arbetssökande som är mentalt närvarande på arbetsplatsen.

4. Jag föreläste och när det blev lunch hamnade jag bredvid en professor, som arbetar på ett ansett norskt universitet.

Norsk flaggaHan berättar att han har slutat att föreläsa. Många studenter är inte mentalt närvarande och de kommer till hans tjänsterum efteråt och kräver att han ska hjälpa dem. Han säger att det inte fungerar, eftersom han gör storföreläsningar för flera hundra studenter.

Nu spelar han in korta filmer. De får titta på dem, läsa kurslitteratur och svara på uppgifter. ”Vi kastar ut dem på djupt vatten och sen ska de klara sig till andra sidan”.

”Det hände något 2009 då Facebook slog igenom i Norge och det dröjde inte länge innan de smarta telefonerna nått en kritisk massa”.

Han är bekymrad över att så många inte kan låta blir mobilerna och han undrar hur det ska gå för dem när de kommer ut i arbetslivet.

5. En mellanchef på ett känt företag som bygger hus, berättar att han blir tokig på alla inhyrda hantverkare som pratar i mobilen i tid och otid.

”Om vi behöver hjälp med något snabbt, vinkar de bara avvärjande med handen, vänder ryggen till och forsätter att prata.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.