14. Forskning visar: Minnesfiska – bästa sättet att lära sig

Vill du bli bättre på att lära dig något som är viktigt?

Är det bäst att skriva en sammanfattning och repetera den? Stryka över nyckelord med överstrykningspenna? Eller..?

FlöteDet bästa sättet, enligt forskare, är att minnesfiska.

– Om du verkligen ska försöka komma ihåg en text, är det bättre att försöka återberätta den – utan att ha den framför dig. Genom att testa dig själv på det här sättet, förstärker du din minnesbild. Poängen är att du hämtar information från långtidsminnet, utan att ha texten framför dig. Det skapar mycket bättre minnesspår in i långtidsminnet och gör att det senare blir enklare och effektivare att hämta fram minnet.

Det säger Bert Jonsson när jag intervjuar honom. Han är doktor i psykologi vid Umeå universitet och arbetar bland annat i ett projekt som kallas Minne och lärande.

Varje minneskrok representerar ett minne
Om du tänker dig ett timglas, så representerar den undre delen långtidsminnet. Här finns allt du lärt dig och vet om världen i en organiserad struktur.

Man kan säga att varje minne representeras av en minneskrok – och varje gång du aktiverar den, förstärks programmeringen. Och det är precis det som sker, när du minnesfiskar – eller gör upprepade tester – som forskarna kallar det.
När du försöker återberätta texten utan att titta på den, försöker du fånga en minneskrok – och när du lyckas med det, kan du kalla fram det minne du söker efter. Det blir plötsligt medvetet och du kan berätta det. Du minnesfiskar helt enkelt.
Hur vet man att det här är det bästa sättet?
– Det är en hel del tunga publikationer som har publicerat forskning om upprepad testning, bland annat Science. Artiklarna visar hur effektivt det är jämfört med andra studietekniker och att det fungerar i princip i alla sammanhang.

I en känd studie har man jämfört tio vanliga sätt att lära sig något och det här är en av två studietekniker som får resultatet ”high”. Den andra är att sprida ut lärandet över tid.

Det är alltså bättre att repa en timma om dagen i tio dagar, än tio timmar en dag. Jag kan också konstatera att de tekniker jag har använt mycket genom åren: att anteckna det viktigaste eller markera nyckelord med överstrykningspenna och repa, repa, repa – får resultatet ”low”.

Nu är det minnesfiske som gäller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.