16. Därför är pauserna viktiga för hjärnan

Paustecken

Paus

Hjärnan behöver pauser för att du ska kunna prestera bra. Vi gör korta och långa pauser. Medvetna och omedvetna. Planerade och spontana.

1. Skrivprocessen Din text växer fram under en kort paus, sen explosion av ord, en kort paus, en explosion av ord och så vidare.

Hur du använder pauserna beror på hur rutinerad du är. När du lärde dig att skriva använde du en stor del av pauserna till stavning, forma bokstäver eller hitta dem på tangentbordet. Du hade därför svårt att planera innehållet och hålla den röda tråden, vilket den rutinerade skribenten lägger det mesta av sin hjärnkraft på.

Skrivprocessen är otroligt lättstörd.

2. En paus när vi lär oss något nytt i en bok eller under en utbildning. Pausen behövs för att din hjärna ska kunna sätta in den nya informationen i ett sammanhang och koppla den till den som redan finns i ditt långtidsminne. Den kräver tid för reflektion – tid med lugn och ro för att klara det.

Om mobilen åker fram eller lurarna på, så blir det inte lugn och ro. Sorry!

3. En paus under en skol- eller konferensdag är inte bara till för att du ska få fika, sträcka på dig och koppla av en stund. Pauserna är också nödvändiga för att din hjärna ska kunna tänka igenom vad ni talat om och få möjlighet att prata med några andra hjärnor om det.

Du levlar – utan att i stort sett anstränga dig.

4, Fikapausen eller mellanmålet behövs för att du ska släppa fokuseringen på arbetsuppgiften och låta tankarna komma och gå. Gör inte samma sak under pausen som du gjorde innan. Läs inte om du har skrivit och läst. Då anstränger du samma område i hjärnan.

Din hjärna får ut mest av pausen om du tar en paus från skrivbordet, datorn och mobilen.

Nu ska jag gå och dricka kaffe.

”Han gav tips om hur man ska plugga för att hjärnan ska ta in det.” elev, år 7, Dalarö skola.

Det var många som uppskattade dina illustrationer, bland annat timglaset om arbetsminnet.
Lärare Dalarö skola, Haninge

Läs mer här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.