Andra om boken

”Det här är min favorit-textbok genom tiderna. Din bok hjälper mig att stärka övertygelsen och ger mig energi att fortsätta jobba för ett tydligt och klart språk.
Karina Johansson, informatör, Specialpedagogiska skolmyndigheten


”Alla som vill bli bäst i text bör genast sluka Bäst i text. Den innehåller mycket intressant fakta som ger många bra tankeställare och insikter. Vi läser till exempel 25 % långsammare på skärm jämfört med på papper! Även läsförståelsen försämras vid digital läsning. Allra mest gillade jag när Dalström ställer sig frågan hur många felaktiga beslut som tas för att läsaren inte förstått vad den läst?”
Katarina Gospic, hjärnforskare samt grundare och ägare till Brainbow Labs AB. Hon har skrivit boken ”Välj Rätt”.


”Det är inte bara intressant att ta del av Tomas Dalströms rön, det är en nödvändighet för den som vill förstå VARFÖR somliga texter berör medan andra bara stör.”
Björn Rietz, vd, copywriter, Rietz.


”…att öka kunskapen om läs- och skrivprocessen med utgångspunkt i forskning om hjärnan… Boken är initierad och intressant – läsvärd för en bred målgrupp som t.ex. studerande, pedagoger, professionella läsare och skribenter och överhuvudtaget alla som är nyfikna på att förkovra sig inom området.”
Bibliotekstjänsts recension 2014-02-06, BTJ-häfte 6, 2014


Ju mer man tränger in i vad läsning är och hur det fungerar, desto mer övertygad blir man om detta. Varför är det då så? Jo, svaret finns i Tomas Dalströms bok Bäst i text Skrivboken/Läseboken, som handlar om hur det går till.

Bast-i-text-omslag 435 kbjpegUnder årens lopp har jag läst mycket litteratur om hur detta mysterium fungerar och när jag tyckt mig ha kollen, så visar sig svaret ändå vara en förenkling. Vi har helt enkelt svårt att förklara det för att det är så komplext. Till slut upprepar den ena boken oftast vad den andra sagt. Eller så behandlar det någon mindre del av ämnet. Men det finns undantag.

Det fascinerande med den är att han själv är skribent, att han arbetar med språket och har stor kunskap om hur hjärnan fungerar. Han kopplar alltså hantverket till våra kognitiva förmågor på ett mycket kreativt sätt, så att man får nya infallsvinklar på hur det komplexa läsandet går till.

Tomas Dalström har också kunskap om olika lässvårigheter som han allt som oftast flikar in i resonemanget. Därmed förklarar han skillnaderna i våra förmågor på ett klargörande sätt utifrån språket som ett verktyg vi använder för att göra oss förstådda.
Torbjörn Lundgren, sakkunnig i Lättlästutredningen 2013 och ordförande i Dyslexifonden. Läs hela recensionen här.


Bäst i text er lettlest og interessant lesning og representerer noe nytt. Den er relevant for alle som arbeider med tekster av ulike slag. Boken henvender seg til et bredt spekter av profesjoner og yrkesgrupper og den anbefales på det varmeste.
Boken er relevant for dagens skole og konkretiserer med  ny kunnskap mange av de utfordringer skolen står overfor, enten det gjelder bevisstgjøring i bruk av teknologi i skolen eller arbeide med å bedre lese- og skriveferdigheter blant elever.”
Hilde E. Jenssen, sosionom og lærer i ungdomsskolen, Mo i Rana, Norge


”Hjärnan har huvudrollen i Bäst i text. Boken får mig att se på texter och hur de produceras på ett helt nytt sätt. Den bygger på vetenskapliga rapporter och intervjuer Tomas Dalström har gjort med bland annat några av Sveriges mest namnkunniga forskare. Intressant! Många råd och tips. Alla som skriver eller beställer texter borde läsa Bäst i text.”
Jan Fager, vd, Sveriges marknadsförbund


”Fick din bok idag och kunde givetvis inte låta bli att börja läsa i den. Har självklart inte hunnit så långt, men det jag hunnit gör att jag gärna vill beställa en bok till för en väns räkning. Hade tänkt att hon kunde få låna min när jag var klar, men den här boken lånar man ogärna ut. Däremot ger man gärna bort ett exemplar.”
Kjell Engström, skribent


Gillar den nya boken skarpt och rekommenderar alla som skriver att läsa den! Det har gått några år sen förra boken och Tomas Dalström har läst mer litteratur i ämnet och gjort intressanta intervjuer med forskare. Så nu är Bäst i text – Läseboken/Skrivboken ännu bättre! Vi kommer definitivt att fortsätta använda den på våra utbildningar.”
Maria Olin, rektor Medieinstitutet


Den bästa boken i mannaminne om hur vi skriver och läser. Jag tycker Bäst i text är värd många WOW! Lärare, föräldrar, politiker, kommunikatörer, journalister och blivande författare borde läsa boken. Den är också utmärkt som kursbok i skrivarkurser.”
Marja-Riitta Ritanoro, grundare av MKFC som utbildar i 15 länder samt före detta rektor, lärare och specialpedagog


bastitext”Läser med glädje Bäst i text. Den är välskriven och lättläst, så jag slukade den med intresse under några pendeltågsresor till och från jobbet. Är man det minsta intresserad av språk och skrivande så bjuder den på en enkel och – som det verkar – mycket vederhäftig översikt över forskningen kring hur hjärnans läsprocess fungerar. Vissa saker känner man igen, annat är överraskande.”
Niklas Munter, editor in Chief, Group Communications, SEB

”Jag pratar ofta om och refererar till Tomas Dalströms bok Bäst i text. Boken öppnade mina ögon i rollen som författare och skribent och den har fått mig att fundera över hur jag ska formulera mina meningar för att verkligen nå ut till min läsare.

Att bara skriva utifrån mig själv och försöka skapa ett vackert eller byråkratiskt språk fungerar inte i alla lägen. Det viktigaste är att jag inte glömmer vem det är som ska ha den största glädjen/nyttan av min text.  Vill jag bli respekterad av min läsare måste jag också visa henne respekt från första början och det gör jag genom väl valda ord och meningar. Det här är bara en del av allt jag lärde mig av att läsa Tomas Dalströms bok och jag kan rekommendera den varmt till alla som är intresserade av läsande och skrivande.”
Gisela Jansson, författare


”Att det är jättejobbigt att skriva är förvisso ingen nyhet efter typ 100 års arbete med idéer och texter. Men efter Tomas Dalströms frukostseminarium – och med boken Bäst i text i hand – vet jag varför och mer om hur jag ska hantera det för att bli ännu bättre.
Björn Hermansson,
copywriter, Gracemill Communication


”Tomas Dalström beskriver olika teorier, men ger också gott om konkreta råd. Vad är en bra rubrik? På vilket sätt läser vi annorlunda på en datorskärm? Hur fungerar korttidsminnet?
Bäst i text ryms teorier som går på tvärs med vad som vanligen sägs om läsbarhet och boken är intressant för alla som på något sätt arbetar med text.
Internetworld


Bäst i text liten, första bokenHela tiden bottnar råden i aktuell forskning. Detta är användbar populärvetenskap. …aktuellt, relevant, välskrivet.”
Språktidningen


En bibel för alla skribenter.”
Elektronik i Norden


”En mycket tankeväckande och intressant bok! Jag sträckläste den i helgen.”
Tone Petrelius, TCO Development, Stockholm

Tomas Dalström är inte bara en intressant föredragshållare i ämnet att skriva väl. Han skriver dessutom väl. Om att skriva väl.”
Jan Åberg, copywriter och partner, Ehrenstråhle BBDO, Stockholm


”Jag har med stor förtjusning läst din bok och anser mig ha god nytta av den i mitt arbete som redaktör. Boken bidrar till nyttig kunskapsutveckling för alla läs- och skrivmänniskor!”
Hans Carlberg, redaktör, Specialpedagogiska institutet


”Tomas Dalström har en ypperlig förmåga att göra skrivarkonstens tysta kunskap synlig. Han använder själv mönstret han förordar: goda exempel, symboler, associationer och hjärnforskningsanknytning. Boken har en inbyggd dramaturgi som gör att jag läser den, trots att jag inte har tid. Journalister, lärare, politiker, kommunikatörer och blivande författare borde läsa boken. Den är också utmärkt som kursbok i skrivarkurser.”
Marja-Riitta Ritanoro, rektor, MKFC, Stockholm


Gratulerar till denna fina bok. Mycket lättläst och klart tankeväckande. Boken lever sitt eget recept om ”flöde” eller ”flow”. Jag rekommenderar många att läsa och stimuleras av denna bok.”
Leif Edvinsson, professor i intellektuellt kapital


”Alla som har som jobb att läsa eller att skriva borde läsa allt nyttigt som finns att läsa om att läsa och skriva. På en sådan lista bör denna bok finnas med.”
Fredrik Härèn, författare och föreläsare


På en femgradig skala får boken fem pennor eller om man så vill fem datormöss!”
Redaktören


One of the cool things… is that he links content to cash, that all texts are used in some way and have the potential to generate either a profit or, unfortunately, a loss if incorrect. Words equal money – I like that.”
University Usability


I min hylla kommer den att få leva på samma hylla som ”I trygghetsnarkomanernas land”, av David Eberhard, och ”Hångla mera”, av Klas Hallberg. En hylla där grundläggande livsviktiga förutsättningar har sin plats.
JEPE´s blog – läs mer här


En välskriven bok! Fylld med värdefulla kunskaper och tips för hur du når fram med ditt budskap och fångar läsarens intresse. Bör läsas av alla som skriver texter och manus för att förmedla kunskap, inte minst inom e-Learning.”
Jerry Ando, vd e-Learning, Accoll, Umeå


Alla som skriver borde läsa den här boken.
Jan Lapidoth, bokförläggare, Bookhouse, som bland annat ger ut Funky Business och Karaoke Capitalism av Kjell A Nordström och Jonas Ridderstråle


”Det skrivna ordet är mycket viktigt för hur ett varumärke uppfattas. Vill man upplevas som bäst, måste man också vara bäst i text – internt i företaget och externt mot marknaden.”
Tomas Conradi, varumärkesexpert, grundare av Differ


Boken har sin självklara plats bland de senaste årens bra böcker om språk och kommunikation.”
Hans Siljebäck, försäljningsansvarig, Core Comp Communication


”Vi zappar oss genom våra liv, menar Tomas Dalström, och som textförfattare måste vi erövra homo zappiens uppmärksamhet gång på gång i en text. I den här boken har han samlat forskning om hur hjärnan fungerar då vi läser en text och hur vi som skribenter kan använda den kunskapen för att skriva texter som väcker intresse och håller läsaren kvar, både i papperstidningen och på webben.”
Journalisten


”I jakten på den perfekta texten så har jag saknat litteratur som inspirerar till att hitta metoder att utvärdera och spetsa orden och innehållet.
I Tomas Dalströms bok Bäst i text – Läseboken/Skrivboken har jag funnit en följeslagare för inspiration, tydlighet och effektivitet i mitt skrivande. Köp den och inspireras till att skriva texter som verkligen berör och förändrar.
Ola Ekman, inspiratör & copywriter, Göteborg


”… innehåller även koncisa råd till alla oss därute med skribent på visitkortet, till exempel avsnittet ‘Varför kraschar läsarens korttidsminne när du skriver långa meningar?’. Där fick även vi lära oss något, det måste erkännas. I övrigt är vi kompletta.
FutureLab