12. Forskare: Vill du bli kreativare? Ta en lätt distraherande paus

SynapserHjärnans 86 miljarder nervceller är var och en kopplad till 10 000 andra i snitt. I dessa kopplingar – synapserna – är våra minnen lagrade.

– De är en förutsättning för att vi ska kunna vara skapande varelser. De är själva råvaran, berättar Pontus Wasling, hjärnforskare vid Sahlgrenska sjukhuset, när jag intervjuar honom.

Synapserna är utspridda i nätverk. I den kreativa processen blir de kopplade till ett annat nätverk – med en annan idé – och utifrån den processen kan vi skapa en ny idé.

Fann ett okänt nätverk i hjärnan
2001 undersökte forskaren Marcus Raichle vad som händer i hjärnan, när vi inte gör något. Han – och alla andra – förväntade sig att aktiviteten skulle minska, men de ökade. Han hade funnit det defaulta nätverket.

Vi kan inte förlita oss på Google

När vi aktiverar det, kan en annan idé – ett minne – koppla ihop sig med minnen som finns längre bort än vanligt.
Pontus Wasling konstaterar att vi inte kan förlita oss på Google och sluta lära oss saker utantill.

– Det går inte att googla fram idéer. Kreativitet handlar om att kombinera minnen, för att kunna se större sammanhang. Om vi ska hitta knytpunkten mellan två idéer, som kan vara väldigt avlägsna, måste vi ha dem i våra hjärnor. Einstein hade inte kommit på relativitetsteorin med hjälp av Google.

En modell för kreativitet:

  1. Bestäm ett mål.
  2. Ta reda på allt du behöver veta.
  3. Ta en paus och gör något du gillar.
  4. Hjärnan arbetar hela tiden i bakgrunden och plötsligt – som från ingenstans – dyker det upp en idé och det är först nu du blir medveten om den.

Under pausen ska du inte fokusera på idén, utan göra något som är lätt distraherande, som forskarna säger. För en lätt distraherande uppgift är bättre än vila eller ingen paus alls. Man brukar tala om laga mat, duscha, jogga…

Ungefär samma sak händer på natten under REM-sömnen, som också är en paus. Det är förklaringen till att du blir bättre på något och kreativare, när du fått sova saken.

Det tar tid innan allt tystnar ner

Det handlar om att frigöra tid och rum, eftersom det tar tid innan allt tystnar ner. Det är först då som default-nätverket kan börja arbeta åt dig.

– Du kan inte lyssna på musik, sitta i kontorslandskap, multitaska eller låta dig störas på något annat sätt.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.