11. Utan fördomar – blir det kaos. Testa hur fördomsfull du är!

Människor tänker framförallt på fördomar som något negativt, men vi har även positiva fördomar. En förklaring till att vi skapar stereotypa bilder är att vår hjärna har begränsade mentala resurser, samtidigt som den bombarderas med elva miljoner bit information varje sekund från våra yttre sinnen.

Ett exempel: när vi talar om vår barndoms somrar, kommer vi inte ihåg alla, så hjärnan ekonomiserar processen genom att skapa en modell för hur en sommar ser ut. Och min är alltid solig med bad och jordgubbar.

En gammal dam rånar mig inte
Katt -prejudice
Stereotyper om grupper är en typ av scheman som fungerar på samma sätt. Om vi placerar individer i grupper, exempelvis ung eller gammal, betyder det att du inte behöver börja från noll för varje person som du möter. När du ser en gammal dam på en mörk bakgata, inser du snabbt att chansen att hon ska råna dig är minimal

– Vi kan använda vår erfarenhet av gruppen för att dra slutsatser, om den nya personens egenskaper, på basis av det vi vet om gruppen. Och vi kategoriserar inte bara människor, utan allt vi vet något om, säger Torun Lindholm, professor i socialpsykologi, vid Stockholms universitet, när jag intervjuar henne.

Fördomar skapas i en omedveten process

Ptatbubbla - litenHjärnans arbete med att skapa fördomar är en omedveten process. Det pågår ständigt massor av processer i hjärnan, som är automatiserade och som vi inte har kontroll över.

– Om inte hjärnan kunde arbeta parallellt på ett omedvetet plan, skulle vi inte ha en aning om vad vi skulle kunna förvänta oss. Det skulle bli kaos och vi skulle inte ha nått den utvecklingsnivå vi är på idag.

Samtidigt är det inte oproblematiskt. Det är vanligt med negativa fördomar om grupper, men även exempelvis olika varor och tjänster, som vi inte har kommit i kontakt med.

Testa hur fördomsfull du är!
Folk vill generellt inte se sig som fördomsfulla. Jag tror att vi framförallt måste förstå att vi har associationer, som vi måste försöka ifrågasätta. Det är alltid jobbigt för det är en mer ansträngande tillvaro att vara öppen och ifrågasätta sina egna bedömningar, säger Torun Lindholm.

Testa hur fördomsfull du är. Det är ett mycket väldokumenterat test, på svenska, som Torun Lindholm rekommenderar: https://implicit.harvard.edu/implicit/sweden/

Texten är en bearbetning av en längre artikel som har varit publicerad i Dagens Media.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.